Istoria periutei de dinti

Istoria periutei de dinti

Punctul de plecare pentru o istorie a periutei de dinti se considera a fi anul 3500 i. Hr, cand egiptenii si babilonienii foloseau asa-numitele “betisoare de mestecat” pentru a-si curata dintii. Acestea semanau cu scobitorile pe care le folosim noi astazi si erau facute din bete mestecate la un capat pana cand lemnul devenea moale si se desfacea in aschii, ajungand sa se asemene astfel cu o periuta de dinti primitiva. Uneori, pentru a-si improspata respiratia atunci cand isi curatau dintii, egiptenii si babilonienii isi confectionau “betisoarele de mestecat” din lemn parfumat.

In ceea ce priveste primele periute de dinti, meritul le apartine chinezilor antici, care au creat stramosul periutei de dinti de astazi folosind bambusul pentru a confectiona coada periutei si par de pe gatul mistretilor siberieni pentru peri.
Chinezii sunt considerati a fi inventatorii periutei de dinti, care prin intermediul calatorilor a ajuns foarte repede din China in Europa, unde parul de mistret a fost inlocuit cu cel de cal, pentru ca cel dintai producea rani gingiilor.

Dintre europeni, francezii au fost primii care au promovat folosirea periutei de dinti la sfarsitul secolului al 17-lea si inceputul secolului al 18-lea, in vreme ce unui englez din Clerkenwald, William Addis, i se datoreaza prima productie in serie a periutei de dinti.

In Statele Unite ale Americii, primul care a patentat periuta de dinti a fost H. N. Wadsworth, dupa anul 1885, multe companii americane incepand sa produca in masa periute de dinti.

Istoria periutei de dinti se continua cu anul 1938, cand a fost folosit pentru prima oara nylon-ul pentru a confectiona perii. Un an mai tarziu, in Elvetia a fost inventata prima periuta de dinti electrica, iar in 1960, compania Squibb a inceput sa comercializeze prima periuta electrica din SUA, numita Broxodent.  In 1961, General Electric a introdus pe piata o periuta de dinti reincarcabila, iar in 1987, Interplak, prima periuta care efectua o miscare de rotatie, a fost pusa in vanzare.

Stiati ca…?

Americanii au introdus in rutina lor zilnica foarte tarziu spalatul pe dinti, cand soldatii care luptasera in cel de-al doilea Razboi Mondial s-au intors acasa si au raspandit obiceiul perierii dintilor.

Comments are closed.