X-Ray

Radiografiile dentare reprezintă mijloace ce ne oferă informatii esentiale în stabilirea diagnosticului, informatii care nu se pot obtine în timpul consultatiei obisnuite. Medicul stomatolog foloseşte aceste informaţii pentru a detecta anomaliile ascunse, ceea ce îl va ajuta în efectuarea unui plan de tratament cât mai exact şi complet. Fără radiografii, anumite afecţiuni ascunse pot rămâne nedetectate.


Radiografiile dentare pot evidenţia:

- abcese sau chisturi;
- pierderi osoase;
- tumori;
- carii interdentare;
- dezvoltări anormale ale dintilor;
- pozitiile rădăcinilor;
- problemele din interiorul dintilor;
- probleme situate sub marginea gingivală;

Depistarea si tratarea problemelor apărute într-un stadiu cât mai timpuriu vă va ajuta să economisiti timp si bani, să evitati un discomfort si chiar să vă salvati dintele.


Cât de nocive sunt radiatiile pentru organism?

Zi de zi, organismul este supus radiaţiilor din mediul înconjurător. Cantitatea de radiaţii la care este expus organismul în timpul efectuării unei radiografii este asemănătoare cu cantitatea de radiaţii la care este expus organismul în mediul încojurător în timpul unei zile întregi. Radiatiile emise în timpul efectuării unei radiografii nu sunt considerate nocive. În timpul efectuării radiografiilor sunt luate toate măsurile de precautie pentru a limita expunerea organismului la radiatii. Aceste precautii includ purtarea unui sort de protectie pentru pacient si folosirea unor filme dentare moderne, care scurteaza timpul de expunere pentru fiecare radiografie.


Cât de des ar trebui să facem o radiografie?

Necesitatea efectuării unei radiografii dentare va fi stabilită în functie de starea de sănătate a fiecărui pacient; medicul stomatolog va recomanda efectuarea unei radiografii în functie de antecedentele medicale si dentare ale fiecărui pacient, de consultatie, de semne si simptome, de vârstă si de riscul aparitiei unor boli. O radiografie panoramică este recomandată fiecărui pacient nou.