Ortopedie


Lipsa unui dinte sau a unui grup de dinti lasa un loc liber pe arcada si poate produce tulburari fizionomice, fonetice si masticatorii, tulburari care pot determina afectiuni parodontale, articulare sau digestive. Cand un dinte are o distructie carioasa prea mare, atunci el va trebui acoperit cu o coroana dentara ca sa poata rezista in continuare la presiunea masticatorie. Daca dintele nu poate fi salvat si este extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o lucrare protetica, punte dentara pe care noi o putem realiza in mod clasic sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM, fie cu ajutorul unui implant dentar.

Coroanele si puntile dentare sunt lucrari protetice fixe. Daca numarul de dinti pierduti este mare, se confectioneaza o proteza dentara care trebuie îndepartata zilnic pentru igienizare.

Medicii Clinicii Dental.MD realizeaza toata gama de lucrari protetice fixe si mobile :

Lucrari protetice (coroane, punti dentare) integral ceramice si metalo-ceramice
Lucrari protetice din ceramica pe suport de zirconiu
Lucrari protetice din materiale nobile, seminobile
Fatetari ceramice sau compozite
Incrustatii din materiale nobile sau ceramica
Proteze scheletate clasice sau cu sisteme speciale
Proteze si punti pe implanturi
Proteze mobilizabile


Protezarea prin punti
Puntile dentare din ceramica – proteza dentara fixa
Puntile dentare sunt proteze dentare fixe sau care nu pot fi scoase si sunt construite pentru a inlocui un dinte sau mai multi dinti lipsa.

Dintii care limiteaza spatiile existente sunt folositi pentru a ancora puntea, pentru a readuce functionalitatea, precum si estetica.

Acum putem crea punti din portelan pe mai multe tipuri de metal, suporturi (Remanium Cr-Ni; Aur Paladiu Au-Pd; Aur Platinat Au-Pt; Zirconiu Zr), precum si in intregime din portelan (ceramica) sau bazate pe rasini, astfel incat sa obtinem cele mai bune rezultate pentru fiecare situatie particulara.
O coroana de substitutie dentara este necesara in cazul in care un dinte trebuie substituit din diverse motive, procese carioase mari, obturatii vechi care nu mai fac fata fortelor ocluzale sau ruperea unei portiuni mari din dinte. De obicei o obturatie este menita sa substituie o parte mica a dintelui pe cand o coronita substituie intreaga suprafata dentara. Coroanele dentare sunt divizate in 3 (trei) categorii in general: Total Metalice (de obicei confectionate din aur), Metalo ceramice si Total Ceramice.
Coroane Dentare Toatal Cermice – acest tip de coroana este considerate ultima generatie de coroane dentare ele fiind confectionate in totalitate din ceramica prin tehnica de frezare computerizata robot “CAD/CAM”, sunt cele mai frumoase ca aspect si mimeaza dintele natural foarte bine dand un aspect natural in totalitate pana la punctual in care sunt foarte greu de deosebit fata de dintele natural, ele beneficiaza si de tehnici noi de cimentare cu materiale de ultima generatie care adera la bont protetic formand o singura unitate cu coroana (dintele) astfel dand pacientului senzatia de dinte natural (asemanandu-se unei substituri a smaltului dentar)
Coroane Dentare Metalo-Ceramice – aceste coroane au aspect aproape natural din 2 motive: primul coroanele metalo-ceramice avand un suport de metal este nevoie de un opac pentru a putea construi ceramica peste el acest opac nu mai permite refacerea transluciditatatii unui dinte natural chiar facand aceasta refacere a transluciditatii imposibila, al doilea motiv este ca aceste coroane metalo-ceramice dezvaluie o linie neagra la nivelul gingilor, medicii incearca sa ascunda acest defect subgingival desi insesesizabil in prima perioada in timp gingile se coloreaza gri spre negru cauzand un aspect inestetic al dintelui
Coroane Dentare Total Metalice – aceste coroane sunt confectionate numai din metal fiind foarte inestetice si se folosesc in zonele posterioare de obicei la molari unde estetica nu este un considerent major
Utilizand tehnologia clasica de confectionare a coroanelor ceramice, o coroana dentara intodeauna trebuia sa aiba un suport metalic limitand astfel posibilitatea de a obtine rezultate estetice mai bune , astazi o data cu avansarea tehnologiei putem confectiona coroane dentare folosind numai ceramica ce ne confera posibilitatea de a ajunge la rezultate estetice mai bune si mai naturale mai ales in zona dintilor frontali unde estetica si naturalul este poate cel mai important factor pentru pacient.
Recomandari ale clinicii dentare
In situatii care exista o grija pentru aspect si estetica este foarte importanta coroanele dentare total ceramice sunt recomandate.
In situatii in care trebuie refacuti mai multi sau toti dintii din grupul frontal coroanele total ceramice sunt recomandate.
Cand gingia dvs. este subtire si de o culoare roz deschisa mai ales in zonele vizibile pentru a evita neplacerea in aparitia unei linii de culoare inchisa in jurul dinteleui este de preferat sa apelati la coroane total ceramice.
In situatile in care dinti dvs. Laterali sunt vizibili in timpul vorbitului sau in timpul zambetului (de obicei la premolari) si estetica este un factor important sunt recomandate coroanele metalo-ceramice ele dand un rezultat estetic bun.
Cand dintii care trebuie refacuti sunt in zone mai putin estetice cum ar fi zona molarilor sunt recomandate coroanele metalo-ceramice sau cele total metalice, functia fiind mai importanta decat estetica in aceasta zona.

Proteza totala
Proteza mobila
Proteza dentara mobila este una dintre cele mai folosite metode de inlocuire a dintilor. Ea este folosita in special atunci cand pacientul are multi dinti lipsa si “nu mai are legaturi” pentru a beneficia de o proteza fixa. Proteza dentara mobila poate fi de mai multe tipuri: poate fi partiala si in acest caz este construita in jurul unor dinti existenti in gura pacientului sau poate fi totala adica inlocuieste toti dintii naturali. In principiu proteza dentara mobila sta pe gingie prin succiune, la fel ca si o ventuza, iar atunci cand mai exista dinti aceasta se poate sprijini si pe acestia. Se intelege deci ca proteza dentara mobila prezinta un oarecare grad de mobilitate determinat de infundarea gingiei dar si a actiunilor formatiunilor anatomice invecinate, obraji si limba, sau a vorbirii si masticatiei.

Proteza dentara mobila este alcatuita dintr-o baza ce se sprijina pe mucoasa bucala si dintii acrilici ce imita fidel forma si pozitia dintilor naturali. Pentru a realiza o proteza dentara mobila stomatologul colaboreaza cu tehnicianul dentar. Comunicarea dintre medic si tehnician se face printr-o serie de etape ce au loc in cabinet intercalate cu etape ce se desfasoara in laboratorul dentar.

Etapele de confectionare pentru proteza dentara mobila

Dupa stabilirea planului de tratament prin proteza dentara mobila stomatologul va lua pacinetului o prima amprenta. De remarcat este faptul ca in aceasta etapa chiar daca se realizeaza o singura proteza dentara, doar mandibular sau doar maxilar, medicul va amprenta atat maxilarul cat si mandibula. Aceasta pentru ca aranjamentul dintilor pe baza protezei se face in functie de dintii opusi. Se folosesc pentru aceasta etapa suporturi de amprenta standard lipsite de adaptare si precizie.

Pentru urmatoarea etapa clinica tehnicianul va confectiona o lingura individuala, adaptata pentru fiecare pacient in parte. Aceasta se foloseste pentru a lua o noua amprenta, mult mai precisa si cu ajutorul careia tehnicianul realizeaza un model pe care va construi macheta viitoarei proteze dentare mobile.

In acelasi timp, sau separat, medicul inregistreaza si raporturile dintre cele doua maxilare. Aceasta se face cu ajutorul sablunului de ocluzie. Aceasta faza este cruciala pentru a confectiona o proteza dentara mobila. In functie de datele inregistrate acum tehnicianul va realiza raportul dintre dintii superiori si cei inferiori.

Proba machetei din ceara aduce pentru prima oara pacientul in contact cu viitoarea proteza dentara mobila. In aceast etapa se fac ultimele retusuri inainte de a obtine proteza definitiva.

Ultima si poate cea mai importanta etapa o reprezinta adaptarea pacientului cu proteza dentara mobila.

Acomodarea cu proteza dentara mobila

Acomodarea cu proteza dentara mobila incepe dupa ce aceasta este aplicata in cavitatea orala. Aceasta este o noua etapa a tratamentului protetic prin proteza dentara mobila. Acomodarea cu proteza dentara mobila este perioada de adaptare a pacientului si integrare a placii dentare in sistemul masticator. Trecerea prin aceasta etapa este usurata de respectarea de catre pacient a catorva reguli. Trebuie retinut faptul ca “noii dinti” nu vor fi niciodata ca cei naturali iar adaptarea cu noua dantura cere timp si rabdare din partea pacientului. Timpul si modul de acomodare cu proteza dentara depinde de multe ori de motivatia pacientului pentru restabilirea functiilor dentare.

Acomodarea cu proteza dentara mobila incepe in cabinetul de medicina dentara. Medicul dentist va explica tehnica corecta de insertie si dezinsertie a protezei dentare mobile in cavitatea orala. Se recomanda pacientului ca primele incercari de aplicare a lucrarii sa le faca in fata oglinzii. Daca proteza dentara mobila are si crosete dentare pacientul va fi atent ca la insertie si dezinsertie sa nu le forteze. Proteza este asezata in pozitia corecta doar dupa ce crosetele sunt intim asezate pe dinti, pacientul simte proteza pe toata suprafata sa iar muscatura dintilor se face pe un numar maxim de dinti. Imediat dupa aplicarea protezei in gura senzatia este putin stranie, de “gura plina”. Poate exista o hiper salivatie dar de scurta durata. La inceput, este o idée buna sa mananci alimente mai moi, sa tai alimentele in bucati mici, pana te acomodezi. Mestecatul lent al bucatilor mici ajuta de asemenea. Dupa ce introduci alimental in gura incearca sa imparti in doua, ducand fiecare parte in partile posterioare mestecand incet. Aceasta presiune bilaterala va impiedica bascularea protezelor si le va oferi stabilitate. Trebuie evitat muscatul cu dintii din fata. Mancarurile lipicioase se evita. Invatarea masticarii cu dintii artificiali necesita timp si practica. Acest lucru este greu pentru ca fiecare gura are un aspect diferit in ceea ce priveste retentia si stabilitatea protezelor dentare mobile. De asemenea succiunea, principalul factor de mentinere in special la placa maxilara depinde de cantitatea si calitatea salivei. Timpul de acomodare difera de la persoana la persoana dar prin exercitiu si vointa pacinetul ca invata sa zambeasca, sa vorbeasca si sa manance.

Din momentul in care medicul v-a aplicat pentru prima oara proteza dentara mobila in gura se recomanda vorbirea cu aceasta pentru o integrare cat mai rapida in mediul social. Unele cuvinte vor fi pronuntate cu dificultate. Este normal. Cuvintele rostite cu dificultate se repeta si se insista asupra lor. Se recomanda cititul cu voce tare a ziarului sau la televizor in primele zile.

Se recomanda ca in primele 24 de ore pacientul sa nu scoata proteza dentara mobila din gura. Salivatia dispare cu timpul iar eventuala senzatie de voma se inlatura prin sugerea unei bomboane. In aceasta perioada pacientul poate avea senzatia ca mancarea nu are gust sau pot apare puncte dureroase datorita “infundarii” protezei. Lipsa gustului la inceputul folosirii protezelor se poate corecta prin consumul de mancaruri si bauturi calde, aromate si miros usor sesizabil. Senzatiile dureroase se corecteaza de catre medicul dumneavoastra intr-o sedinta de tratament ulterioara, cel mai probabil la 24 de ore zile din momentul aplicarii initiale. Vizitele la medicul stomatolog pentru corectarea eventualelor probleme vor fi la un interval de 2-3 zile pe parcusul a 2-3 saptamani. Dupa caz intervalele pot creste sau scade. Acest aspect este stabilit de pacient impreuna cu medicul.

De indata ce te obisnuiesti cu proteza dentara mobila, nu exista nici un motiv pentru care sa ai prea multe restrictii de folosire a lucrarii. Vei putea, cu timpul, sa uiti ca esti purtator de proteza in timpul meselor. Este indicata mentinerea in cavitatea orala a protezei dentare si peste noapte. In acest fel musculatura se acomodeaza mai repede cu noua situatie iar pacientul trece mai usor peste perioada de acomadare.


Proteza dentara mobila trebuie schimbata?

Proteza dentara mobila trebuie schimbata atunci cand gradul ei de mentinere pe gingie este foarte scazut. Miscarea poate determina rani ce nu sunt confortabile si care netratate se pot chiar infecta. In medie o proteza dentara mobila poate fi folosita intre 4 si 6 ani. In acest timp ea mai poate fi adaptata de una- doua ori. Daca proteza a fost confectioanata la cateva zile dupa extractii numeroase si ample se recomanda schimbarea protezei dentare mobile dupa un an de zile.

Care sunt situatiile in care se confectioneaza o proteza dentara mobila?

Proteza dentara mobila se indica in situatia pierderii mai multor dinti, la pacientii din clase sociale defavorizate datorita pretului redus, dar si ca proteza provizorie in cazul tratamentului cu implanturi dentare.


Care sunt alternativele?

Principala alternativa o constituie proteza scheletata. Proteza scheletata are un volum mai mic, are sprijin mixt, atat pe dinti cat si pe gingie, si in ansamblu este mult mai bine acceptata decat proteza dentara mobila. O alta alternativa o reprezinta implantul dentar a caror avantaje biologice dar si de adaptare sunt evidente dar vine cu un cost crescut.