Terapie stomatologica

Caria dentara este o leziune care distruge tesuturile dure ale dintelui.

In fazele incipiente, ea nu poate fi observata decat de catre medicul dentist; atunci cand prezenta cariei este sesizata si de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde imbolnavirea in stadiul incipient. Cu cat caria este surprinsa mai devreme, cu atat sacrificiul dintilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai putin costisitor si necesita mai putine sedinte. La inceput, caria se manifesta ca o simpla coloratie maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continua sa se mareasca. Daca procesul evolueaza, se produce si inflamatia pulpei dentare (“a nervului”), ceea ce duce la necesitatea indepartarii acesteia si la obturarea canalelor radiculare (“se omoara nervul”).

Tratamentul cariilor urmareste:
– indepartarea in totalitate a tesuturilor dentare afectate,
– protectia tesuturilor sanatoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele de variatiile de temperatura,
– reconstructia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigura in egala masura rezistenta, functionalitate si estetica.

Intregul tratament se realizeaza sub anestezie locala, care inlatura orice disconfort.

In cazul neadresarii la timp, caria se complica prin afectiuni ale nervului dentar iar in cazuri mai avansate si a tesuturilor care inconjoara dintele. In acest caz de cele mai deseori este indicat tratamentul stomatologic prin manopere endodontice (tratamente in canalele dintelui)
Inlaturarea nervului afectat cu obturarea utlerioara a canalelor radiculare se efctuiaza in clinica noastra de catre specialisti care au trecut specializari in domeniul endodontiei.

Ce este endodontia?

Mâncăm prăjitură, bem cafea, savurăm îngheţată şi simţim o durere dentară care nu mai cedează. Dacă am ajuns în acest stadiu putem fi siguri că avem o problema cu „inima dintelui” – pulpa dentară. Prezentă în centrul dintelui, compusă din nervi, artere, vene şi diverse celule, pulpa dentară menţine vitalitatea dintelui. Fără ea, dintele ar fi mort. La fel ca şi oricare alt organ şi pulpa dentară poate fi afectată în multiple feluri. De foarte multe ori patologia este ireversibilă ducând la scoaterea nervului sau, în termeni medicali, la obturaţia de canal.

Obturaţia de canal este procedura prin care conţinutul camerei pulpare este înlăturat, locul fiind curăţat şi dezinfectat, urmând a fi umplut cu materiale corespunzătoare.

Când şi de ce se recurge la această procedură?

Obturaţia de canal se realizează în momentul în care pulpa dentară a ajuns în contact cu factori microbieni. Odată contaminată aceasta se inflamează, producând dureri. Netratată, această infecţie (pulpita) duce la gangrenarea pulpei dentare (puroi). Din nefericire acest proces este unul ireversibil şi nu există tratament pentru vindecarea pulpei dentare. Tratamentul de canal e recomandat şi în cazul necrozei pulpare (moartea nervului). Un ţesut necrozat trebuie scos cât mai urgent din organism pentru a nu provoca infecţii mai mari, cu consecinte mult amplificate şi nedorite precum abcesul dentar.

În lipsa obturaţiei de canal, dintele ar trebui extras. Obturaţia de canal este singura variantă în care dintele mai poate fi păstrat în alveolă.

Ce presupune acest procedeu medical?

În urma controlului şi diagnosticării corecte, pacientul va fi pregătit pentru realizarea obturaţiei: în funcţie de caz se va realiza sau nu o anestezie locală, după care dintele va fi deschis. Izolarea mediului este foarte importantă, pentru a preveni pătrunderea salivei în camera pulpară. Îndepărtarea pulpei dentare trebuie realizată în totalitate şi pentru aceasta se folosesc ace de diferite forme şi dimeniuni. După îndepărtarea pulpei dentare se realizează o dezinfecţie cu diferite substanţe care să nu afecteze ţesuturile dentare rămase. Odată curăţată şi dezinfectată, camera pulpară împreună cu canalele radiculare vor fi umplute cu gutapercă – substanţă asemănătoare cauciuciului, extrasă din frunzele unor plante tropicale. Aceasta are rolul de a sigila canalul radicular şi camera pulpară împreună cu alte materiale. La nivel coronar, dintele va fi obturat.

La ce să ne aşteptăm în urma unui tratament de canal?

Câteva zile puteţi simţi un discomfort, o uşoară durere, dar care cedează la analgezice. Deoarece dintele nu mai este vital, pentru că nu mai are nerv sau vase de sânge care să îl irige, nu va mai prezenta sensibilitate. Totdată dintele va deveni casant, va fi predispus la fracturi. Un dinte devital mai devreme sau mai târziu va trebui îmbrăcat cu o coroniţă de înveliş. Un alt aspect deranjant este acela de modificare cromatică a dintelui. Pe măsură ce trece timpul, dintele se va închide la culoare, această diferenţă putând fi observată faţă de dinţii învecinaţi.

Şi totuşi, merită atâta stres pentru un dinte care oricum nu mai este vital? Da! Alveola dentară, dinţii adiacenţi, dinţii antagonişti, toţi au de suferit dacă un dinte este extras. Întotdeauna un dinte natural va fi mult mai valoros decât un dinte artificial!