Istoria pastei de dinti

Istoria pastei de dinti

Pasta de dinti a inceput sa fie folosita inca din anul 500 i. Hr, atat in India cat si in China. Totusi, pe vremea aceea, pasta de dinti nu desemna produsul pe care il utilizam cu totii astazi, acesta fiind inventat abia in anii 1800. In 1824, un dentist pe nume Peabody a fost primul care a adaugat sapun in compozitia pastei de dinti, iar in 1850, John Harris a folosit creta ca ingredient.

Doua decenii mai tarziu, in 1873, Colgate incepea sa comercialeze pasta de dinti in masa, recipientul utilizat fiind in acel moment un borcan. Abia in 1892, doctorul Washington Sheffield din Connecticut a ales sa foloseasca un tub pliabil drept recipient pentru pasta de dinti. Compania Colgate nu a intarziat sa preia ideea doctorului mentionat, astfel ca in 1896, pasta de dinti produsa de aceasta era comercializata in tuburi pliabile asemanatoare celor ale lui Sheffield.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, progresele inregistrate in domeniul detergentilor sintetici au facilitat ca sapunul din compozitia pastei de dinti sa fie inlocuit cu agenti emulsificatori pe baza de sodiu.
Cativa ani mai tarziu, Colgate a inceput sa foloseasca fluorul drept ingredient.

Stiati ca…?

Cea mai veche reteta pentru pasta de dinti dateaza din anul 400 i.e.n si a fost descoperita in Egiptul antic, fiind scrisa de catre un scrib pe o foaie de pergament. Documentul se afla astazi la un muzeu vienez. Conform acestuia, pentru o dantura perfect curata, erau necesare: 1/100 uncie de sare gema, 2/100 uncie de menta, 1/100 uncie de floare de iris uscata si 20 de boabe de piper.

Comments are closed.