Prevenirea cariilor la copii cu ajutorul fluorului

Prevenirea cariilor la copii cu ajutorul fluorului

De ce este prevenirea (profilaxia) cariei atat de importanta si ce program anume va poate ajuta, va va explica doamna doctor Valerica Giusca in articolul de mai jos.

Fluorul este un oligoelement natural care sprijina dezvoltarea dintilor sanatosi in mod semnificativ. Fluorura de sodiu intervine la nivelul smaltului facandu-l rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland in acelasi timp si remineralizarea smaltului. Pentru o protectie eficienta anticarie, fluorurarea dintilor trebuie inceputa inaintea eruptiei acestora, cand fluorul este transportat prin circulatia sanguina la nivelul mugurilor dentari. Dupa eruptie, dintii preiau direct fluorul continut in saliva. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor (supliment de fluor) nu trebuie inghitite, ci lasate sa se dizolve lent in gura.

Utilizarea adecvata a fluorului la copii

Cand este folosit in mod adecvat, zymaflorul (tablete cu fluor) este  foarte eficient in prevenirea si controlul aparitiei cariei. S-a demonstrat statistic faptul ca fluorul trece bariera feto-placentara in lunile 5 si 6 de sarcina atunci cand se formeaza de fapt dintii temporari ai copiilor. Astfel se poate recomanda in unele cazuri administrarea de zymafluor la femeile insarcinate.

Administrarea Zymafluor-ului in sarcina si perioada de alaptare protejeaza dentitia mamei si asigura fluorurarea optima a oaselor fetale.

Preventia cariilor cu zymafluor se face pe o lunga durata de timp,iar dozele sunt reevaluate de medicul dentist periodic din 3 in 3 ani, pana la 12 ani cand erupe ultimul molar pe arcada. La administrarea de fluor se recomanda ca pastila sa fie supta cand pe o parte cand pe alta a arcadei pt a avea si efect local.

Tratamentul cu Zymafluor este unul continuu – o data inceput nu trebuie intrerupt deoarece poate produce efecte secundare neplacute printre care fluoroza dentara.

Fluoroza dentara la copii

Fluoroza apare in urma expunerii la niveluri ridicate de fluor in timpul formarii smaltului si este caracterizata prin hipomineralizarea stratului de suprafata al smaltului. Modificarile cresc in severitate o data cu cresterea nivelului de fluor. Fluoroza dentara apare doar pe perioada formarii dintilor – adica in timpul in care acestia nu au erupt inca pe arcada, deci la varste mai mici de 8 ani. Dupa ce dintii s-au dezvoltat si au erupt acestia nu mai pot fi afectati de fluoroza.

Pentru a preveni supradozarea este foarte important de stiut nivelul de fluor din apa potabila si din sarea de bucatarie. Trebuie deasemenea evaluate si celelalte surse de fluor inclusiv cele din alimentatie.

Cum in tara noastra cantitatea de fluor din apa potabila si apa minerala este neglijabila/nedetectabila si cum nu exista comercializate produse alimentare cu adaos de fluor atunci riscul supradozarii este foarte mic. Din acest motiv specialistii de la Oralmed sustin preventia cariei prin administrarea dozata si controlata a suplimentelor cu fluor la diferite etape de varsta (tablete masticabile sau lacuri, geluri fluorurate cu actiune topica)

Autor: Dr. Valerica Giusca, Oralmed

Comments are closed.